Mercer lanceert online app voor pensioenplanning

28 mei 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Het wereldwijde pensioen- en HR advieskantoor Mercer heeft de online applicatie ‘Pensioenpod’ gelanceerd. De app, die werknemers helpt met hun pensioenplanning, bevat alle belangrijke pensioengegevens waardoor werknemers in een opslag hun lasten kunnen afzetten tegen hun kapitaal. ”Met deze online applicatie willen we pensioeninformatie behapbaar, makkelijk en begrijpelijk maken”, aldus Tim Burggraaf, partner bij Mercer.

Pensioenmarkt verandert
Net zoals zoveel markten, ondergaat ook de pensioenmarkt anno 2015 tal van veranderingen. Onlangs belichtte Consultancy.nl zes grote trends binnen de pensioenmarkt die de toekomst van onze oudedagvoorziening zullen vormgeven. Zo kampt de pensioenmarkt met vergrijzing en vergroening (het afnemen van het aandeel jongeren in de bevolking, red.) een toename van flexibele arbeidsconstructies (ZZP’ers en freelancers) of bijvoorbeeld de aanhoudende digitalisering van onder andere de dienstverlening van financiële instellingen, maar die ook het gedrag van de consument beïnvloedt.

Mercer lanceert pensioenplanning app

“Door alle ontwikkelingen in de pensioenmarkt, weten steeds minder Nederlanders waar ze – eenmaal met pensioen – aan toe zijn”, stelt Tim Burggraaf, partner bij pensioen- en HR consultancybureau Mercer. “Niet alleen de pensioengerechtigde leeftijd verschuift naar 67 jaar, ook bieden steeds meer pensioenregelingen geen gegarandeerd eindkapitaal meer. Het pensioenvraagstuk wordt een steeds belangrijker maatschappelijk thema. De basisvraag ‘heb ik genoeg geld wanneer ik met pensioen ga?’ kunnen veel Nederlanders nog niet beantwoorden. We weten vaak niet wat onze pensioendatum is en hoeveel inkomen we op dat moment hebben”, legt Burggraaf uit.

Mercer lanceert online app ‘Pensioenpod’
Mercer wil mensen op weg helpen bij het beantwoorden van deze vraag, op een eenvoudige en overzichtelijke manier”, vertelt Burggraaf. Om werknemers te helpen met hun pensioenplanning heeft het wereldwijde pensioen- en HR consultancybureau – in het kader van zijn Pensioenplanning dienstverlening – onlangs een nieuwe online tool ontwikkeld: ‘Pensioenpod’. De speciale online app bevat alle belangrijke pensioengegevens waarmee werknemers onder meer hun lasten kunnen afzetten tegen hun kapitaal.

De online dienst moet een einde maken aan de heersende onduidelijkheid in de markt rondom het thema pensioen, onduidelijkheid die volgens Burggraaff onder meer ontstaat door de vaak complexe informatie die deelnemers ontvangen. ”Met deze online applicatie willen we pensioeninformatie behapbaar, makkelijk en begrijpelijk maken. De berichtgeving rond pensioen is momenteel redelijk negatief. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn, want het is puur afhankelijk van iemand zijn persoonlijke situatie. Met deze online applicatie krijgt iemand in één oogopslag een duidelijk overzicht waar ze ook echt wat aan hebben”, legt Burggraaf uit.

App voor pensioen

Alle pensioensgegevens op een rij
Burggraaf ligt de toepassing van Pensioenpod verder toe, in relatie tot de Pensioenplanning diensten van Mercer: “Pensioenplanning van Mercer bestaat uit een één op één gesprek met werknemers over hun pensioenverwachtingen. Vervolgens krijgen zij toelichting bij het gebruik van de tool ‘PensioenPod’. Deze tool is eigenlijk een voorlichtingsinstrument, toegepast op de situatie van de pensioendeelnemer. In de tool kunnen mensen invullen wat hun verwachte lasten zijn op pensioengerechtigde leeftijd, en ook hoeveel kapitaal ze nodig hebben om in die lasten te kunnen voorzien. Deze verwachting is gebaseerd op de beste informatie die nu beschikbaar is. PensioenPod integreert gegevens van de belastingdienst, het pensioenregister (inkomsten) en het NIBUD (voorspelling uitgaven)”, aldus Burggraaf.

PensioenPod is ontwikkeld door Valuequest, een initiatief van professionals uit de financiële en ICT-sector. Falco Valkenburg, oprichter van Valuequest: “Wij zijn al langer bezig met de ontwikkeling van dit product. Het is mooi dat we dit nu via Mercer verder op de markt kunnen brengen en daarmee duizenden mensen kunnen helpen met hun pensioenvoorziening.” Valuequest spreekt de ambitie uit om “de pensioenproblematiek voor alle Nederlanders toegankelijk te maken en hen inzicht te geven in hun persoonlijke situatie. Daarbij moeten ze in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en de juiste beslissingen te nemen voor de toekomst”, aldus Valkenburg.