De beste IT outsourcing dienstverleners van Nederland

01 juni 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Nederlandse organisaties zijn over de hele linie bekeken redelijk tevreden over de outsourcingsector. Cegeka en de Indiase spelers Cognizant, TCS en Infosys mogen zich de beste IT outsourcing dienstverleners van Nederland noemen. Dit blijkt uit onderzoek van Quint Wellington Redwood en Whitelane Research uitgevoerd op basis van zo’n 550 grote IT-outsourcingcontracten in ons land.

Jaarlijks onderzoeken Quint Wellington Redwood (Quint) en Whitelane Research – binnen enkele Europese landen, waaronder Nederland, Italië en Spanje – de actuele situatie binnen de outsourcingmarkt. De onlangs uitgebrachte 2015 editie van het onderzoek in Nederland is gebaseerd op de input van meer dan 200 respondenten van grote Nederlandse organisaties, verspreid over alle industriesectoren. Gezamenlijk waren deze bedrijven goed voor een jaarlijkse contractwaarde van in totaal meer dan €4 miljard*.

Tevredenheid over outsourcing
Een van de belangrijkste gebieden waar de onderzoekers naar keken is de tevredenheid van outsourcingdienstverleners. De resultaten tonen aan dat Nederland in het algemeen tevreden is over IT outsourcing. Zo toont 62% van de respondenten zich tevreden of zeer tevreden. Slechts 4% is ontevreden en zo’n 34% enkel ‘medium’ tevreden. “Een mooi compliment voor de markt als geheel”, zegt Alex van den Bergh, Global Sourcing Advisory Lead bij Quint en co-auteur van het rapport.

Tevredenheid over outsourcing

Verschillende tevredenheidsscores
Wanneer echter dieper gekeken wordt naar de prestaties van individuele aanbieders zijn verschillen te zien. Zo behaalde de best beoordeelde outsourcingdienstverlener, Cegeka, een tevredenheidsscore van 84%, maar liefst 21% hoger dan het laagst beoordeelde bedrijf van de lijst, T-systems. Deze kloof tussen de best en minst presterende organisatie is gelijk aan die van vorig jaar, toen Centric een score van 81% had versus de 60% van Fujitsu. Van den Bergh over de resultaten: “Cegeka komt binnen op #1 en is voor het eerst opgenomen in de lijst, omdat ze meer dan 7 contracten van $1 miljoen of groter hebben. Een knappe eerste plek, die een felicitatie waard is. De uitdaging zal zijn om deze klanttevredenheid vast te houden”, aldus Van den Bergh.

De Indiase spelers Cognizant, TCS en Infosys staan op plek 2, 3 en 4. “We zien over heel Europa dat deze partijen goed scoren in klanttevredenheid. In Nederland betreft het qua contracten vooral applicatiecontracten. We zien deze partijen echter ook de markt betreden voor hosting en werkplekken. Daar zullen ze de komende jaren verder gaan groeien”, merkt Van den Bergh op. 

Beste IT outsourcing dienstverleners 2015

Stijgers en dalers
Een van de grootste stijgers in de 2015 editie van het onderzoek is HP, volgens Van den Bergh een compliment waard: “HP is sterk gestegen ten opzichte van de afgelopen jaren, extra knap omdat dit met name binnen zijn huidige lopende contracten is gebeurd. Het is lastiger om klanttevredenheid te verhogen in een bestaande relatie dan in een nieuwe. Knap gedaan!”, aldus Van den Bergh.

T-systems, Atos, BT, en Ordina zijn ten opzichte van vorig jaar gezakt in de ranking. Ook de Amerikaanse IT-gigant IBM is in de onderste regionen te vinden, maar stond ook vorig jaar niet hoog. “Dat is altijd jammer, maar opgemerkt dient te worden dat de partijen ‘onderin’ de ranking nog altijd ruim voldoende scoren”, sluit Van den Bergh af.

* Alleen substantiële IT outsourcing contracten (met een waarde boven de $1 miljoen per jaar) zijn meegenomen in het onderzoek.