Chez Jacques 7 maart - 10 jaar Dualisme

Bedrijf
Datum
07 maart 2012
Inschrijven voor
06 maart 2012
Type event
Workshop
Doelgroep
Geinteresseerden
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Chez Jacques 7 maart - 10 jaar dualisme

10 jaar dualisme! Een jubileum in de gemeentelijke politiek! Op 7 maart 2012 is het precies een decennium geleden dat de Wet dualisering gemeentebestuur is ingevoerd. De grootste hervorming van ons democratisch bestel sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1919.

Faillissement of optimisme?
Ondanks vele mooie initiatieven in het land, is er niet veel reden voor een feestje. Het dualisme heeft niet geleid tot een vitalisering en grotere herkenbaarheid van de lokale democratie. Zo is het monisme allerminst verdwenen in de verhoudingen tussen raad en college. Raadsleden worstelen met hun nieuwe drietrapsrol van kaderstellen, controleren en vertegenwoordigen. Een hernieuwde discussie over de toekomst van de lokale democratie is daarom op zijn plaats. We zijn immers tien jaar verder. Ieder tijdsgewricht biedt kansen voor een sterk lokaal bestuur. Het dualisme mag dan aan de rand van faillissement staan, maar er is reden voor optimisme.

Chez Jacques 7 maart 2012
Op woensdagmiddag 7 maart 2012, op de tiende verjaardag van het dualisme, behandelt Necker van Naem dit thema in de derde Chez Jacques van het jaar. Chez Jacques is hét event waarin wij actuele thema's in het publieke domein bespreken, samen met enkele van onze relaties. Het karakter is kleinschalig, ongedwongen en verkennend. Het doel is om het vraagstuk rond lokale democratie te onderzoeken en met de deelnemers naar mogelijke oplossingen te zoeken.

Tipje van de sluier
Jan Dirk Pruim, griffier in Almere en als adviseur verbonden aan Necker van Naem, presenteert deze middag zijn visie op de toekomst van de lokale democratie. We lichten vast een tipje van de sluier op. "Invoering van het dualisme heeft de discussie doen losbarsten over democratische vernieuwingen op lokaal niveau. Het is nu tijd om burgers daadwerkelijk actief te betrekken bij het besluitvormingsproces. Anders blijven politieke partijen als oude olifanten de weg naar hun laatste rustplaats vervolgen."

Discussieer mee!
Deelname aan de Chez Jacques is kosteloos. Wilt u hiervoor een uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met Franka van Alphen (franka@necker.nl) of 06-33814660. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

Event informatie

Bedrijf: Necker van Naem

Datum: 07 maart 2012

Inschrijven voor: 06 maart 2012

Type event: Workshop

Doelgroep: Geinteresseerden