Business- & InformatiePlanning 29 april

Bedrijf
Datum
28 februari 2015
Inschrijven voor
28 februari 2015
Type event
Workshop
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Bedrijven en overheden moeten zich tegenwoordig staande zien te houden in een omgeving die steeds sneller verandert. Hogere eisen van klanten, veranderende wetgeving, nieuwe technologische mogelijkheden, liberalisering van markten en de daaruit voortvloeiende concurrentie vragen om een nieuwe, innovatieve aanpak.

Resultaat

 • Inzicht om een Business- & Informatieplan (BIP) te begrijpen;
 • Kennis en vaardigheden om een BIP op te stellen;
 • In staat om (delen van) een BIP zelfstandig uit te voeren.

NB: Of deelnemers na de opleiding in staat zijn om volledig zelfstandig een Business- & Informatieplan uit te voeren, is o.a. afhankelijk van hun algemene ervaring, kennisniveau en adviesvaardigheden, en van de complexiteit van de organisatie en informatievoorziening.

Voor wie
De opleiding is bedoeld voor HBO+ informatie- en organisatiemedewerkers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van beleid en de opzet van informatievoorziening binnen hun bedrijfsonderdeel. Denk hierbij aan informatiemanagers, businessanalisten, project- en programmamanagers en adviseurs op het gebied van organisatie. Cursisten zien de meerwaarde van een integrale en bedrijfskundige aanpak en beschikken over basiskennis over onderwerpen als bedrijfsvoering en informatievoorziening.

De opleiding
Op basis van jarenlange praktijkervaring ontwikkelde Novius het Business- & Informatieplan, met als belangrijkste hulpmiddel het Novius Raamwerk[a]. Tijdens de opleiding Business- & InformatiePlanning leren cursisten een Business- & Informatieplan opstellen en gebruiken. Zij krijgen meer inzicht in de manier waarop marktvraag en productaanbod, bedrijfsprocessen, informatievoorziening en organisatiestructuur en –cultuur met elkaar in balans kunnen worden gebracht.

In de opleiding wordt theorie afgewisseld met veel praktische oefening. Cursisten ontwikkelen aan de hand van een casus zelf een Business- & Informatieplan dat zij op de laatste dag van de opleiding presenteren.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Wat is Business- & InformatiePlanning, waarvoor en wanneer wordt het gebruikt;
 • Opzet en gebruik van het Novius Raamwerk als belangrijk hulpmiddel bij Business- & InformatiePlanning;
 • Uitvoeren van een goede verkenningsfase;
 • Expliciet maken van de business-strategie;
 • Uitleg over het gebruik van de instrumenten beleid en architectuur;
 • Uitwerken van producten- en dienstenaanbod;
 • Uitwerken van bedrijfsprocessen en organisatie-inrichting;
 • Uitwerken van het informatie(systeem)landschap en ICT-infrastructuur;
 • Definiëren van projecten en activiteiten, bepalen van prioriteiten en plannen van een programma;

Tips en trucs voor de startende Business- & InformatiePlanning.

Praktisch
De opleiding beslaat 4 dagen (8 dagdelen), één dag per week gedurende vier zo veel mogelijk aaneengesloten weken. Per opleidingsdag moet rekening worden gehouden met een voorbereidingstijd van 2 uur. De totale studiebelasting is ongeveer 40 uur in 4 weken.

Tot 8 deelnemers wordt de opleiding verzorgd door één docent; bij een volle groep door twee docenten. Deelnemers krijgen een cursusmap met daarin alle theorie, de casus en voorbeelduitwerkingen van de opdrachten. Daarnaast krijgen zij het boekje Business- & InformatiePlanning, grip op organisatieverandering en ICT-inzet. Alle overige benodigde materialen worden ter beschikking gesteld.

De opleiding wordt gegeven in het sfeervolle Orangeriehuys op landgoed Hindersteyn te Langbroek.

Deelnemen? 
Neem contact op via 0343-760076 of stuur een email naar academy@novius.nl. Wij nemen zo snel mogelijk conact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Alle Novius-opleidingen kunnen op maat worden gemaakt om perfect aan te sluiten op uw specifieke situatie.

Neemt u voor verdere informatie over onze opleiding(en) contact op met: 
Myrthe Akkermans: 0343-76 00 76

Event informatie

Bedrijf: Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV

Datum: 28 februari 2015

Inschrijven voor: 28 februari 2015

Type event: Workshop

Doelgroep: Professionals