PE@ConQuaestor Weerbaar of kwetsbaar?

Bedrijf
Datum
20 juni 2013
Inschrijven voor
19 juni 2013
Type event
Workshop
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

PE@ConQuaestor Weerbaar of kwetsbaar?

Niemand komt emotioneel onbeschadigd dit leven door. Zware verliezen en kwetsuren zijn, met uitzondering van die ene, die steeds alle geluk van de wereld heeft, voor iedereen vrijwel onontkoombaar. Hoe overleef je die en hoe vind je vervolgens een acceptabele kwaliteit van leven terug? En, ook niet onbelangrijk, hoe zorg je ervoor bij de volgende opdoffer emotioneel weerbaarder te zijn dan je bij de vorige was?

Mensen verschillen sterk in de mate waarin de trauma’s (letterlijk = de verwondingen) in hun leven hen maken of breken. Wat bepaalt die verschillen? Het antwoord is een viervoudig G: Genen, Gebeurtenissen, Gedrag en Gedachten.

Wat genen betreft is de ene mens van geboorte af aan robuuster, minder kwetsbaar voor ziektes en stress, dan de ander. Gebeurtenissen kunnen de genetisch bepaalde robuustheid overigens sterk beïnvloeden. Volwassenen die als jong kind zeer traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt, zijn dikwijls emotioneel kwetsbaarder en stressgevoeliger dan volwassenen met een gelukkigere jeugd. Dat is niet alleen een kwestie van psychologie. Er zijn sterke aanwijzingen dat vroegkinderlijke traumatische gebeurtenissen ook veranderingen in de hersenen kunnen veroorzaken en met name in de hersencentra die emoties en stressreacties regelen.

Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat ingrijpende (verlies) gebeurtenissen op latere leeftijd en waarschijnlijk zelfs op iedere leeftijd, soortgelijke lichamelijke veranderingen kunnen veroorzaken. Zoals sommigen dat zo treffend kunnen zeggen: ‘op een gegeven moment knapte er iets in mij en sindsdien ben ik niet meer de oude geweest’. Daarmee in gebrekkige woorden het (terechte) gevoel beschrijvend dat zich als gevolg van stress en spanningen in hun lichaam ingrijpende veranderingen hebben voltrokken.

Maar, hoe ingrijpend die veranderingen zijn en hoe blijvend, is voor een belangrijk deel ook een kwestie van de derde factor, Gedrag. Hoe weren we ons, gegeven onze genetisch bepaalde robuust- of kwetsbaarheid, tegen de kwetsende, traumatiserende gebeurtenissen in ons leven? Gedrag is op zijn beurt weer in belangrijke mate een kwestie van Gedachten, van zelfcommunicatie, van hoe we met ons zelf over onszelf en de wereld om ons heen communiceren.

In de afgelopen tijd is er veel verandert in de (financiële) wereld, maar ook binnen organisaties volgen de ontwikkelingen zich in snel tempo op. Hoe gaan wij daar als mens en financial mee om? Hoe weerbaar of kwetsbaar zijn we voor deze veranderingen?

In de workshop wordt een wetenschappelijk onderbouwd model van (stress)weerbaarheid besproken en door middel van oefeningen met deelnemers ervaarbaar en toepasbaar gemaakt. In dat kader worden de deelnemers ook bewust gemaakt, door middel van uitleg en oefeningen, van de voornaamste denkvalkuilen (“thinking traps”) die bijdragen aan kwetsbaarheid, respectievelijk weerbaarheid ondermijnen. Een oefening in het ‘re-setten’ van de eigen weerbaarheid-ondermijnende gedachten sluit de workshop af.

Programma
15:30     Ontvangst
16:00     Welkomswoord
16:15     Aanvang bijeenkomst
18:00     Pauze met een lichte maaltijd
18:30     Vervolg bijeenkomst
19:30     Afsluiting en borrel
20:00     Einde
 
Dagvoorzitters
R.W.A. (Roy) Jap Tjoen San RA en C.H.M. (Stan) Voogd RA, beide Partner bij ConQuaestor.

Inschrijven
Om u in te schrijven voor deze PE@ConQuaestor bijeenkomst stuurt u een    
e-mail met uw gegevens naar PE@conquaestor.nl. U ontvangt van ons een bevestiging en een routebeschrijving retour.

Kosten
De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 200,00 exclusief BTW.

Vragen
Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Miranda Stap of Anly Vlietstra via 030 - 2906 119.
 
Datum, tijd, locatie
20 juni 2013, vanaf 15:30 uur
ConQuaestor
Orteliuslaan 871
3528 BE Utrecht

Event informatie

Bedrijf: ConQuaestor

Datum: 20 juni 2013

Inschrijven voor: 19 juni 2013

Type event: Workshop

Doelgroep: Professionals