UniPartners: Bijbaan belangrijker dan cijferlijst

30 juni 2011 UniPartners

Een studentenbaantje op je CV is vaak doorslaggevend bij het vinden van werk na je studie. Nederlandse werkgevers vinden “studiegerelateerde praktijkervaring” namelijk het belangrijkst naast het diploma, gevolgd door gedane stages. Dat blijkt uit onderzoek van academisch adviesbureau UniPartners in het bedrijfsleven.

“Het maakt niet altijd uit wat starters precies voor werk hebben gedaan, als ze maar iets hebben gedaan”

Daar sta je dan met je goede gedrag. Je hebt zo hard gestudeerd dat zelfs een bijbaan er niet in zat. En nu heb je weliswaar gemiddeld een 8 op je cijferlijst, maar geen goede baan. En dat terwijl je bijklussende studiegenoot met gemiddeld een mager zesje nu wél een pracht van een baan heeft gekregen. Het is geen uitzondering, blijkt uit onderzoek van academisch adviesbureau UniPartners. Nederlandse werkgevers vinden “studiegerelateerde praktijkervaring” namelijk het belangrijkst naast het diploma, gevolgd door gedane stages. Ook de overige werkervaring is vaak van belang voor starters op de arbeidsmarkt. “Het maakt niet altijd uit wat starters precies voor werk hebben gedaan, als ze maar iets hebben gedaan”, is volgens de onderzoekers een veelgehoorde opmerking vanuit het bedrijfsleven. Ruim 35 procent van de werkgevers beoordeelt de studiegerelateerde praktijkervaring met het hoogste cijfer. Iets meer dan 32 procent vindt overige werkervaring van het grootste belang. UniPartners raadt starters op de arbeidsmarkt aan om te laten zien dat ze actief zijn geweest tijdens hun studententijd. “Begin met een bijbaantje en spits je later toe in het vakgebied waarin je je wilt gaan specialiseren.”

Meer focus op cijfers nodig
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) roept bedrijven in reactie op het onderzoek op om juist meer naar cijferlijsten te gaan kijken. Die worden namelijk steeds belangrijker, stelt de nieuwe voorzitter Sebastiaan Hameleers. “Als het kabinet zijn zin krijgt, kunnen studenten straks nog maar één jaar langer over hun studie doen. Ze hebben dus geen tijd meer om daarnaast al praktijkervaring op te doen.” Het studentenorgaan erkent dat voor starters nu vaak een optelsom geldt. Hameleers: “Dat is een combinatie van de cijfers, goede stages bij erkende bedrijven en nevenzaken al gedaan bestuurswerk. Zo moet het zijn, maar zo zal het in de toekomst vaak niet meer kunnen.” De ISO-voorzitter noemt het “schrijnend” dat mensen die snel klaar zijn met hun studie soms niet aan de bak komen, terwijl de “minder snelle studenten wel een baan krijgen dankzij hun extra werkervaring. “De kortstuderende is in staat gebleken in korte tijd veel te leren en dat zegt iets over de kwaliteiten van iemand.”

Consultancy Nieuws

 • OC&C verhuist naar De Nieuwe Boompjes, Rotterdam

  OC&C Strategy Consultants verhuist over enkele maanden van kantoor binnen Rotterdam. Het strategie adviesbureau zal het voormalige pand van De Nederlandsche Bank betrekken aan De Boompjes 250 in Rotterdam »

 • Schaekel & Partners en LTP gaan samenwerking aan

  HRM bureau LTP en interimbureau Schaekel & Partners hebben de handen ineen geslagen. Als onderdeel van de deal zal LTP zijn assessment tools integreren binnen het ‘Future Fit Programma’ van Schaekel & Partners »

UniPartners Nieuws

 • 8 adviesbureaus op De Nationale Carrierebeurs in RAI

  Komende vrijdag en zaterdag vindt De Nationale Carrièrebeurs plaats in de RAI Amsterdam. Onder de 80 aanwezige bedrijven bevinden zich acht adviesbureaus. Diverse adviseurs leveren een inhoudelijke bijdrage »

 • Studenten niet bang voor langdurig sollicitatieproces

  Jongeren die klaar zijn met hun studie en voor het eerst op zoek gaan naar een baan, worden nauwelijks afgeschrikt door langdurige sollicitatie-procedures bij bedrijven. UniPartners Nederland deed onderzoek »