Big 4 spenderen miljoenen aan campagnes in VS

15 maart 2012 Consultancy.nl

De Big Four, de vier grootste accountancy- en advieskantoren ter wereld, hebben het afgelopen jaar een recordbedrag uitgegeven aan politieke campagnes in de VS. Uit een analyse van persbureau Reuters blijkt dat PwC, Deloitte, E&Y en KPMG gezamenlijk meer dan $9.4 miljoen hebben gespendeerd aan lobbyactiviteiten. Door middel van verschillende lobbyactiviteiten proberen de adviesbureaus om politieke partijen, en hun standpunten op het gebied van beleid en wet- & regelgeving, zo gunstig mogelijk te ‘beïnvloeden’.

Lobbyorganisaties zijn in de VS verplicht om donaties bekend van te maken, sinds 1999 houdt Reuters bij hoeveel externe partijen en adviesbureaus uitgeven aan politieke campagnes.

Deloitte geeft meeste uit
Uit de cijfers van Reuters komt naar voren dat Deloitte in 2011 het meeste uitgaf: $3 miljoen. PwC staat op #2 met $2.7 miljoen, gevolgd door Ernst & Young ($2.2 miljoen) en KPMG ($1.5 miljoen). Ondanks de vele miljoenen, staan de uitgaven van adviesbureaus in schril contrast met die van farma bedrijven: maar liefst $237 miljoen.

Beïnvloeden van PCAOB
De miljoenen van de adviesbureaus hebben verschillende doeleinden. Het grootste gedeelte van het lobbybudget wordt gespendeerd aan de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), de Amerikaanse waakhond van de accountancybranche. Zo zijn de Big Four kantoren bijvoorbeeld tegen eventuele nieuwe regelgeving in de branche, waaronder ‘audit firm rotation’ en de potentiële splitsing tussen audit- en adviesdiensten. Opmerkelijk is dat Spencer Bachus, eindverantwoordelijk voor de PCAOB, in 2011 meer dan $370,000 ontving aan donaties uit de accounting en adviesbranche.

Consultancy Nieuws

 • Consultants netwerk VirtualCC spreidt vleugels uit

  Digitaal en virtueel consultancyplatform VirtualCC beschikt inmiddels over meer dan 200 adviseurs. Consultancy.nl nam het concept onder de loep en sprak met oprichter Marco Cevat over de ambities »

 • Thaesis: Digitalisering topprioriteit in het onderwijs

  Docenten moeten beter leren onderwijzen met behulp van ICT. Op beleidsniveau zijn schoolbesturen het meest gebaat bij een eigen visie op digitaal onderwijs, blijkt uit Thaesis' meest recente ‘Zaken in Educatie' »

EY Nieuws

 • EY na zes jaar afwezigheid weer terug in Hengelo

  Sinds begin april is EY weer fysiek aanwezig in Hengelo. Wegens goede economische vooruitzichten in Twente en vanuit de wens zijn klanten heeft EY besloten zich opnieuw in Hengelo te vestigen »

 • 70 partners betrokken bij Cyber Security Week 2015

  Deze week vindt de Cyber Security Week plaats, een cyberveiligheids evenement dat wordt gehouden op de Campus van de The Hague Security Delta. Meer dan 70 externe partners zijn betrokken bij het evenement »