Bain & Co: M&A en herstel verwacht in luxemarkt

27 mei 2010 Consultancy.nl

Voortbouwend op het sterke momentum van een gezond vakantieuitgavenseizoen in 2009, zal de omzet van de wereldwijde luxegoederenindustrie met 4% stijgen (met constante wisselkoersen) van 153 miljoen euro in 2009 naar een voorspelde 158 miljoen euro in 2010. Dat blijkt uit het het rapport 'Luxury Good Worldwide Market Study: Spring 2010 Update’ van strategy consulting bureau Bain & Company.

“Terwijl de grootste merken meer marktaandeel bemachtigen, zal 2010 waarschijnlijk het jaar worden waarin de zoektocht naar kapitaal meer luxe M&A en IPO’s zal veroorzaken.” De positieve kijk op 2010 is een scherpe omkering van de year-on-year omzetdaling van 8% die de wereldwijde luxegoederenindustrie in 2009 beleefde. Bain schat dat de voorspelde jaargroei van 4% zal komen door een bijzonder sterke groeispurt van 5 tot 10% in de eerste helft van het jaar, gevolgd door een stijging van 0 tot 5% in de tweede helft. Sterke groei van de like-for-like omzet in luxeproductenwinkels variërend van 15 tot 20%, versterkende fundamenten van het BBP wereldwijd, een terugkeer naar internationaal reizen en een herleving van het consumentenvertrouwen zijn allen samengekomen om een positief groeiklimaat te scheppen.

“De belangrijkste les van de economische crisis is dat grotere merken beter gewapend waren tegen onheil en tegenspoed” zei Claudia D’Arpizio, een partner van het adviesbureau. Slechts 2% van de 220 bestudeerde merken zag een groei van meer dan 5% in 2009, maar deze droegen bij aan 10% van de totale markt. Merken die met meer dan 15% daalden maakten de helft uit van de bestudeerde merken, maar realiseerden slechts 20% van de totale verkoop. “Deze polarisatie creëert vruchtbare omstandigheden voor marktconcentratie”, voegde D’Arpizio toe. “Terwijl de grootste merken meer marktaandeel bemachtigen, zal 2010 waarschijnlijk het jaar worden waarin de zoektocht naar kapitaal meer luxe M&A en IPO’s zal veroorzaken”.

Stijging in alle luxe kernproducten

Het herstel dit jaar van de luxeindustrie laat alle kernproductcategorieën van de sector stijgen. Mode en horloges/juwelen zullen dit jaar naar verwachting met 4% groeien; accesoires, schoenen en leder zullen met 5% stijgen. Parfum en cosmetica groeien naar verwachting met 2% in 2010. “We zien het tijdelijke fenomeen van ‘luxe-schaamte’ in de volwassen markten wegebben, terwijl de aantrekkelijkheid van luxeproducten terugkeert onder de loyale klanten”, zei D’Arpizio verder.

Azië motor achter de groei

China en Azië (exclusief Japan) blijven de groei in de wereldwijde industrie opstuwen, met een verwachte groei van respectievelijk 15 en 10%. Voor beide Amerika’s wordt 4% groei voorspelt, voor Europa 3%, een kritieke omkeer in de kernregio’s van de luxeindustrie. Alleen in Japan zal de industrie verder krimpen, met 3% ten opzichte van 2009. “Na 3 straffende kwartalen beginnen klanten terug te keren naar de winkels, en nog beter, ze beginnen opnieuw te kopen”, zei D’Arpizio. “Een hervatting van de koop van luxegoederen maakt het de winkeliers mogelijk hun inventaris door te werken. Ontvoorraden is voorbij. De luxegoederenmarkt is opnieuw begiftigd met groei.”

Nieuws

Meer nieuws over