AT Kearney: Glasgow is de Lehman van voetbalmarkt

20 februari 2012 Consultancy.nl

Glasgow Rangers, een van de grootste Europese voetbalclubs, heeft vorige week uitstel van betaling aan moeten vragen. De Schotse kampioen zit diep in de financiële problemen en dreigt van de belastingdienst een naheffing van €60 tot €90 miljoen te krijgen, voor onder andere achterstallige betalingen vanaf 2001 en boetes. Volgens adviesbureau A.T. Kearney is het faillissement van de Rangers het voetbalequivalent van het Lehman Brothers-schandaal dat de financiële markten op zijn grondvesten deed schudden. Met andere woorden: de financiële ondergang van de Britse club zou het begin kunnen zijn van een Europese voetbalcrisis.

Volgens Emmanuel Hembert, principal bij A.T. Kearney en expert in de zakelijke aspecten van het voetbal, dreigt in de Europese voetbalmarkt een systeemcrisis: “De dramatische ontwikkeling met de Rangers geeft aan dat deze prachtige sport op de helling van een systeemcrisis staat. Op dit moment is de grote vraag of het faillissement van de Rangers dezelfde waarschuwing is die Lehman Brothers was voor de wereldwijde bankensector.”

Europees voetbalsysteem onder druk
De adviseur van A.T. Kearney waarschuwt dat er een risico bestaat dat het failliet van de Rangers een domino-effect in de markt zal creëren: “Als de Rangers, een gevestigde club, zijn schulden niet nakomt kan dat de fundamenten van het gehele systeem bedreigen. We lopen het risico een vicieuze cirkel te creëren waarin clubs weigeren elkaar geld te geven door transferbetalingen uit te stellen, terwijl crediteurs geld willen zien. Dat is een gevaarlijke herinnering aan wat we in de bankensector zagen.”

Verkoop van spelers
De meeste analisten benadrukken dat spelersverkopen wellicht de beste manier zijn voor een club om zijn schulden af te betalen, aangezien spelers de meest waardevolle activa van clubs vormen. De waarde van een speler bestaat echter alleen uit het bedrag dat een andere club voor hem wil betalen. Volgens Hembert liet de recente transferperiode in januari zien dat de clubuitgaven sterk waren afgenomen. Uit onderzoek door concurrent Deloitte bleek dat de voetbalclubs uit de Engelse Premier League €72 miljoen hebben gespendeerd, in vergelijking met maar liefst €270 miljoen in 2011. Naast de lagere transferbestedingen gaf Hembert ook aan dat de financiële posities in het algemeen verslechteren. Zelfs de rijkste clubs beschikken over een beperkte hoeveelheid cash.

Consultancy Nieuws

 • Ajax heeft 17% kans om CL poulefase door te komen

  De kans dat Ajax de poulefase zal doorkomen wordt echter relatief gering geacht, zo blijkt uit een analyse van sportspecialist Hypercube. Ajax heeft ‘slechts’ een 17% kans om de achtste finales te bereiken »

 • EY Advisory koopt IT expert Corporate Quality Consulting

  EY heeft Corporate Quality Consulting overgenomen, een Duits IT adviesbureau. 65 consultants zullen EY’s Advisory praktijk in Duitsland versterken. Het merk Corporate Quality Consulting zal na closing vervallen vervallen »

A.T. Kearney Nieuws

 • AT Kearney: Fysieke winkel blijft fundament voor retail

  Fysieke winkels blijven - ondanks de snelle toename van eCommerce - het fundament van retail vormen. Volgens consultancybureau A.T. Kearney heeft een omnichannel strategie de grootste kans van slagen »

 • Nieuwe BBP definities uitdaging voor consultants

  Landen kiezen er steeds vaker voor om grootschalige schaduwactiviteiten, waaronder drugs, prostitutie en thuisklussen, mee te nemen in economische berekeningen. Voorzichtigheid is geboden voor strategieconsultants »