PwC kantoor in hartje Londen duurzaamste ter wereld

04 juli 2014 Consultancy.nl

Het kantoor van PwC in hartje Londen is na de grootschalige verbouwing het duurzaamste gebouw ter wereld. Hiermee wil het accountants- en advieskantoor de standaard zetten op het gebied van energie-efficiëntie en een lage CO2-uitstoot. 

Renovatie
Met het aflopen van het huurcontract (2015) van het jaren ’90 pand stond PwC voor een keuze. Zouden ze verhuizen of het pand opknappen? Het werd het laatste. Anderhalf jaar lang werd er hard gewerkt om te voldoen aan de modernste standaarden. Het negen verdiepingen hoge kantoor boven Charing Cross werd hierbij in zijn totaliteit gestript. 

BREEAM
Het is niet het eerste duurzame pand van PwC. In 2011 werd het hoofdkantoor nabij Tower Bridge gecertificeerd met een BREEAM Outstanding certificaat. De BREEAM (Building Research Establishment Enviromental Assesment Method) is het meest toegepaste certificeringssysteem voor duurzame gebouwen. Het gerenoveerde PwC-gebouw boven Charing Cross behaalde een BREAAM score van 96,21%, de hoogste waardering ooit. 

architecture banner Embankment - PWC

Duurzame stappen
PwC heeft zich ten doel gesteld om voor 2017 de CO2-uitstoot met 50% terug te voeren en daarnaast het energieverbruik met 25% omlaag te brengen. Met het gerenoveerde kantoor zetten ze hier belangrijke stappen in. Het vernieuwde kantoor heeft een verminderde CO2-uitstoot van 40% in vergelijking met soortgelijke panden, en ongeveer 20% van de warmte en 60% van de energie wordt ter plaatse opgewekt. Ook met de bouwmaterialen werd duurzaam omgegaan: 95% van de bouwmaterialen is hergebruikt. 

Uitstraling
Het nieuwe kantoor heeft een hedendaagse uitstraling gekregen. De kleine, ouderwetse kantoren zijn verleden tijd. In plaats hiervan zijn er veel open werkruimten en komt er veel zonlicht binnen. Vanbinnen is een gecombineerd koel-/verwarmingssysteem geïnstalleerd, dat draait op gerecyclede plataardige olie die lokaal wordt ingezameld en geraffineerd. Maar ook van buiten straalt het kantoorpand uit duurzaam te zijn met zijn daktuinen en begroeide muren. 

New PwC London Office

Efficiency
Berekend is dat de renovatie omgerekend ruim €300.000 per jaar zal besparen op energie. De stroomvoorziening zou er echter voor kunnen zorgden dat de besparing nog hoger uitvalt. De verbouwing zal zich hoe dan ook binnen vier jaar terugbetalen. Het project toont hiermee aan dat een dergelijke verbouwing wel degelijk winstgevend kan zijn, aldus PwC.

Nieuws

Meer nieuws over