Aon: onderwijs loopt achter met risicomanagement

7 mei 2012 Consultancy.nl

Risicomanagement wordt op directieniveau nog onvoldoende ingezet als managementinstrument. Dit is opmerkelijk gezien het aantoonbare positieve effect van risicomanagement op de financiële prestaties van ondernemingen en de veelal omvangrijke investeringen in risicomanagement de afgelopen jaren. Met name in de sectoren onderwijs en telecommunicatie is risicomanagement nog onderontwikkeld. Zij halen een onvoldoende. Alleen de luchtvaartsector scoort bovengemiddeld hoog. Dat concludeert Aon in haar meest recente Risk Maturity Index.

De Risk Maturity Index is een online benchmark tool die inzicht geeft in de vraag hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op de financiële resultaten. De benchmark vergelijkt gegevens van ruim 330 organisaties wereldwijd met een jaaromzet van meer dan €180 miljoen. De Aon Risk Maturity Index is ontwikkeld door verschillende business units van Aon, waaronder Risk Solutions, Global Risk Consulting en Aon Hewitt.

Menselijk kapitaal
"Veel organisaties hebben risicomanagement wel op de agenda staan, maar besteden hier op directieniveau onvoldoende aandacht aan," zegt Emanuel van Zandvoort, Managing Consultant bij het adviesbureau. "Wij zien dat veel bedrijven bijvoorbeeld wel jaarlijks een inventarisatie maken van de risico's die zij lopen. De vertaling naar concreet beleid om deze risico's te beheersen en van de mogelijke voordelen te profiteren, blijft echter vaak uit."

Eerder stelde professor Chris Ittner van Pennsylvania University al een statistisch significante relatie vast tussen een goed ontwikkeld risicomanagementsysteem en de financiële prestaties van een bedrijf.

Consultancy Nieuws

 • Squarewise helpt verduurzamingswinkel Reimarkt

  Squarewise was intensief betrokken bij de totstandkoming van de eerste verduurzamingswinkel voor wonen. Zowel huurders als kopers kunnen nu in de winkel terecht om hun woning te verduurzamen »

 • BDO en YSE kanshebber HR Talent of the Year award

  Voor het eerst wordt de HR Talent of the Year verkiezing georganiseerd. Vooralsnog zijn 6 talenten genomineerd in de categorie Young Professional, waaronder Kelly van der Heijde van BDO en Ebba Roessingh van YSE »

Aon Consulting Nieuws

 • Aon NL verhuist pensioenfonds mogelijk naar Belgie

  Internationale bedrijven kiezen er steeds vaker voor om hun Nederlandse pensioenregeling onder te brengen in België. Ook zakelijke dienstverlener Aon overweegt om zijn pensioenfonds te verhuizen naar ons buurland »

 • Aon Risk Consulting uitgelicht in RTL7 Ondernemerszaken

  Het risicolandschap voor organisaties is in de afgelopen jaren fors veranderd. Alex van den Doel en Marc van Nuland, beiden werkzaam bij Aon, geven hun visie in het RTL-Z programma Ondernemerszaken »