Aon: onderwijs loopt achter met risicomanagement

7 mei 2012 Consultancy.nl

Risicomanagement wordt op directieniveau nog onvoldoende ingezet als managementinstrument. Dit is opmerkelijk gezien het aantoonbare positieve effect van risicomanagement op de financiële prestaties van ondernemingen en de veelal omvangrijke investeringen in risicomanagement de afgelopen jaren. Met name in de sectoren onderwijs en telecommunicatie is risicomanagement nog onderontwikkeld. Zij halen een onvoldoende. Alleen de luchtvaartsector scoort bovengemiddeld hoog. Dat concludeert Aon in haar meest recente Risk Maturity Index.

De Risk Maturity Index is een online benchmark tool die inzicht geeft in de vraag hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op de financiële resultaten. De benchmark vergelijkt gegevens van ruim 330 organisaties wereldwijd met een jaaromzet van meer dan €180 miljoen. De Aon Risk Maturity Index is ontwikkeld door verschillende business units van Aon, waaronder Risk Solutions, Global Risk Consulting en Aon Hewitt.

Menselijk kapitaal
"Veel organisaties hebben risicomanagement wel op de agenda staan, maar besteden hier op directieniveau onvoldoende aandacht aan," zegt Emanuel van Zandvoort, Managing Consultant bij het adviesbureau. "Wij zien dat veel bedrijven bijvoorbeeld wel jaarlijks een inventarisatie maken van de risico's die zij lopen. De vertaling naar concreet beleid om deze risico's te beheersen en van de mogelijke voordelen te profiteren, blijft echter vaak uit."

Eerder stelde professor Chris Ittner van Pennsylvania University al een statistisch significante relatie vast tussen een goed ontwikkeld risicomanagementsysteem en de financiële prestaties van een bedrijf.

Consultancy Nieuws

 • Strategy&: Minder wisselingen CEO's in Nederland

  Het percentage vertrekkende CEO’s onder beursgenoteerde Nederlandse organisaties is het afgelopen jaar gedaald naar 12%, het laagste niveau sinds 2000. Dat blijkt uit de Chief Executive Study van Strategy& »

 • Mercer lanceert online app voor pensioenplanning

  Mercer heeft de online applicatie ‘Pensioenpod’ gelanceerd. De app bevat alle belangrijke pensioengegevens waardoor werknemers in een opslag hun lasten kunnen afzetten tegen hun kapitaal »

Aon Nieuws

 • Aon: Politiek risico neemt toe door lage olieprijs

  De gedaalde olieprijs zorgt in opkomende landen voor steeds meer politieke druk op het bedrijfsleven. Olieproducerende landen te maken krijgen met financiële problemen, waardoor politieke risico’s toenemen »

 • 9 professionals van adviesbureaus in HR Top 100

  Volgende week reiken P&O Actueel, RaymakersvdBruggen en HRcommunity de ‘HR Top 100 Awards’ uit aan HR-leiders die anderen inspireren. Negen professionals werkzaam in de adviesbranche makens kans »