Aon: onderwijs loopt achter met risicomanagement

7 mei 2012 Consultancy.nl

Risicomanagement wordt op directieniveau nog onvoldoende ingezet als managementinstrument. Dit is opmerkelijk gezien het aantoonbare positieve effect van risicomanagement op de financiële prestaties van ondernemingen en de veelal omvangrijke investeringen in risicomanagement de afgelopen jaren. Met name in de sectoren onderwijs en telecommunicatie is risicomanagement nog onderontwikkeld. Zij halen een onvoldoende. Alleen de luchtvaartsector scoort bovengemiddeld hoog. Dat concludeert Aon in haar meest recente Risk Maturity Index.

De Risk Maturity Index is een online benchmark tool die inzicht geeft in de vraag hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op de financiële resultaten. De benchmark vergelijkt gegevens van ruim 330 organisaties wereldwijd met een jaaromzet van meer dan €180 miljoen. De Aon Risk Maturity Index is ontwikkeld door verschillende business units van Aon, waaronder Risk Solutions, Global Risk Consulting en Aon Hewitt.

Menselijk kapitaal
"Veel organisaties hebben risicomanagement wel op de agenda staan, maar besteden hier op directieniveau onvoldoende aandacht aan," zegt Emanuel van Zandvoort, Managing Consultant bij het adviesbureau. "Wij zien dat veel bedrijven bijvoorbeeld wel jaarlijks een inventarisatie maken van de risico's die zij lopen. De vertaling naar concreet beleid om deze risico's te beheersen en van de mogelijke voordelen te profiteren, blijft echter vaak uit."

Eerder stelde professor Chris Ittner van Pennsylvania University al een statistisch significante relatie vast tussen een goed ontwikkeld risicomanagementsysteem en de financiële prestaties van een bedrijf.

Consultancy Nieuws

 • Nog veel MVO aandachtpunten voor BV Nederland

  Nederlandse organisaties zouden veel meer aandacht kunnen geven aan de impact van hun bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG in opdracht van de overheid »

 • NS onderzoekt vermeende omkoping van consultant

  De NS laat onderzoek doen naar een mogelijke omkoping bij de aankoop van 118 sprinter-treinen. Een externe consultant zou in ruil voor smeergeld vertrouwelijke informatie hebben doorgelekt aan een concurrent »

Aon Consulting Nieuws

 • 9 professionals van adviesbureaus in HR Top 100

  Volgende week reiken P&O Actueel, RaymakersvdBruggen en HRcommunity de ‘HR Top 100 Awards’ uit aan HR-leiders die anderen inspireren. Negen professionals werkzaam in de adviesbranche makens kans »

 • 8 adviesbureaus op Nederlandse Carrieredagen 2014

  Op 28 en 29 november vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de Nederlandse Carrière dagen plaats. Acht adviesbureaus zijn ook dit jaar weer aanwezig tijdens het evenement, en leveren een inhoudelijke bijdrage »