Aon: onderwijs loopt achter met risicomanagement

7 mei 2012 Consultancy.nl

Risicomanagement wordt op directieniveau nog onvoldoende ingezet als managementinstrument. Dit is opmerkelijk gezien het aantoonbare positieve effect van risicomanagement op de financiële prestaties van ondernemingen en de veelal omvangrijke investeringen in risicomanagement de afgelopen jaren. Met name in de sectoren onderwijs en telecommunicatie is risicomanagement nog onderontwikkeld. Zij halen een onvoldoende. Alleen de luchtvaartsector scoort bovengemiddeld hoog. Dat concludeert Aon in haar meest recente Risk Maturity Index.

De Risk Maturity Index is een online benchmark tool die inzicht geeft in de vraag hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op de financiële resultaten. De benchmark vergelijkt gegevens van ruim 330 organisaties wereldwijd met een jaaromzet van meer dan €180 miljoen. De Aon Risk Maturity Index is ontwikkeld door verschillende business units van Aon, waaronder Risk Solutions, Global Risk Consulting en Aon Hewitt.

Menselijk kapitaal
"Veel organisaties hebben risicomanagement wel op de agenda staan, maar besteden hier op directieniveau onvoldoende aandacht aan," zegt Emanuel van Zandvoort, Managing Consultant bij het adviesbureau. "Wij zien dat veel bedrijven bijvoorbeeld wel jaarlijks een inventarisatie maken van de risico's die zij lopen. De vertaling naar concreet beleid om deze risico's te beheersen en van de mogelijke voordelen te profiteren, blijft echter vaak uit."

Eerder stelde professor Chris Ittner van Pennsylvania University al een statistisch significante relatie vast tussen een goed ontwikkeld risicomanagementsysteem en de financiële prestaties van een bedrijf.

Consultancy Nieuws

 • KPMG biedt 26 miljoen op IT bureau Crimsonwing

  KPMG wil IT-dienstverlener Crimsonwing overnemen, een specialist op het gebied van Microsoft Dynamics. Wanneer het bod van €26 miljoen wordt geaccepteerd, dan telt 'KPMG Crimsonwing' zo'n 350 adviseurs »

 • EY doneert 1.000 WakaWakas aan ebola hulpverleners

  In het kader van de Nationale Actieweek voor ebola heeft de EY Foundation 1.000 hulpverleners in staat gesteld om, ook na zonsondergang, hun werk te kunnen blijven doen met behulp van een WakaWaka solarlamp »

Aon Consulting Nieuws

 • 8 adviesbureaus op Nederlandse Carrieredagen 2014

  Op 28 en 29 november vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de Nederlandse Carrière dagen plaats. Acht adviesbureaus zijn ook dit jaar weer aanwezig tijdens het evenement, en leveren een inhoudelijke bijdrage »

 • Aon, PwC en Q-Consult betrokken bij themadag in zorg

  Op 30 oktober vindt de Themadag ‘Financiële Continuïteit’ plaats. Drie bureaus leveren een bijdrage aan het event: Aon, PwC en Q-Consult zullen alle drie een workshop geven met betrekking tot financiële continuïteit »