Aon: onderwijs loopt achter met risicomanagement

7 mei 2012 Consultancy.nl

Risicomanagement wordt op directieniveau nog onvoldoende ingezet als managementinstrument. Dit is opmerkelijk gezien het aantoonbare positieve effect van risicomanagement op de financiële prestaties van ondernemingen en de veelal omvangrijke investeringen in risicomanagement de afgelopen jaren. Met name in de sectoren onderwijs en telecommunicatie is risicomanagement nog onderontwikkeld. Zij halen een onvoldoende. Alleen de luchtvaartsector scoort bovengemiddeld hoog. Dat concludeert Aon in haar meest recente Risk Maturity Index.

De Risk Maturity Index is een online benchmark tool die inzicht geeft in de vraag hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op de financiële resultaten. De benchmark vergelijkt gegevens van ruim 330 organisaties wereldwijd met een jaaromzet van meer dan €180 miljoen. De Aon Risk Maturity Index is ontwikkeld door verschillende business units van Aon, waaronder Risk Solutions, Global Risk Consulting en Aon Hewitt.

Menselijk kapitaal
"Veel organisaties hebben risicomanagement wel op de agenda staan, maar besteden hier op directieniveau onvoldoende aandacht aan," zegt Emanuel van Zandvoort, Managing Consultant bij het adviesbureau. "Wij zien dat veel bedrijven bijvoorbeeld wel jaarlijks een inventarisatie maken van de risico's die zij lopen. De vertaling naar concreet beleid om deze risico's te beheersen en van de mogelijke voordelen te profiteren, blijft echter vaak uit."

Eerder stelde professor Chris Ittner van Pennsylvania University al een statistisch significante relatie vast tussen een goed ontwikkeld risicomanagementsysteem en de financiële prestaties van een bedrijf.

Consultancy Nieuws

 • BPM vak moet ongestructureerde processen omarmen

  Bij maar liefst 67% van de organisaties zijn de processen ongestructureerd. Door het traditionele gedachtegoed van BPM een upgrade te geven kunnen ook ongestructureerde processen op een passende wijze worden ingericht »

 • IG&H adviseerde wehkamp bij opzet distributiecentrum

  Onlangs opende Koning Willem Alexander het grootste distributiecentrum ter wereld van wehkamp. Gedurende het gehele proces, van idee tot realisatie, werd de online retailer bijgestaan door IG&H Consulting »

Aon Nieuws

 • Pensioenpremies stijgen door hogere levensverwachting

  De stijgende levensverwachting van Nederlanders heeft grote gevolgen voor pensioenfondsen. Volgens Aon zullen deze ontwikkelingen leiden tot extra pensioenverplichtingen tegen eind 2016 van rond de €6 miljard »

 • Zeven bureaus aanwezig op DACT Treasury Beurs 2015

  Vandaag vindt de DACT Treasury Beurs plaats in Hotel van Oranje, hét evenement voor iedereen die werkzaam is in het vakgebied treasury. Zeven spelers uit de adviesbranche zijn aanwezig tijdens het evenement »