Aon: onderwijs loopt achter met risicomanagement

7 mei 2012 Consultancy.nl

Risicomanagement wordt op directieniveau nog onvoldoende ingezet als managementinstrument. Dit is opmerkelijk gezien het aantoonbare positieve effect van risicomanagement op de financiële prestaties van ondernemingen en de veelal omvangrijke investeringen in risicomanagement de afgelopen jaren. Met name in de sectoren onderwijs en telecommunicatie is risicomanagement nog onderontwikkeld. Zij halen een onvoldoende. Alleen de luchtvaartsector scoort bovengemiddeld hoog. Dat concludeert Aon in haar meest recente Risk Maturity Index.

De Risk Maturity Index is een online benchmark tool die inzicht geeft in de vraag hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op de financiële resultaten. De benchmark vergelijkt gegevens van ruim 330 organisaties wereldwijd met een jaaromzet van meer dan €180 miljoen. De Aon Risk Maturity Index is ontwikkeld door verschillende business units van Aon, waaronder Risk Solutions, Global Risk Consulting en Aon Hewitt.

Menselijk kapitaal
"Veel organisaties hebben risicomanagement wel op de agenda staan, maar besteden hier op directieniveau onvoldoende aandacht aan," zegt Emanuel van Zandvoort, Managing Consultant bij het adviesbureau. "Wij zien dat veel bedrijven bijvoorbeeld wel jaarlijks een inventarisatie maken van de risico's die zij lopen. De vertaling naar concreet beleid om deze risico's te beheersen en van de mogelijke voordelen te profiteren, blijft echter vaak uit."

Eerder stelde professor Chris Ittner van Pennsylvania University al een statistisch significante relatie vast tussen een goed ontwikkeld risicomanagementsysteem en de financiële prestaties van een bedrijf.

Consultancy Nieuws

 • De 10 beste en slechtste landen om te wonen / leven

  Als het op geluk aankomt, zijn mensen in Zuid-Amerika wereldwijd de koploper. Mensen in Zuid Amerika zijn gezonder, hebben een beter sociaal leven en ervaren een hogere mate van zingeving »

 • Interview met Ooa voorzitter Jan Willem Kradolfer

  Een interview met Jan Willem Kradolfer, voorzitter van de Ooa, de beroepsvereniging voor organisatieadviseurs, over de Orde, kwaliteit in het adviesvak en de 2015 editie van het ICMCI consultancy congres »

Aon Nieuws

 • Verzekeraar niet helder genoeg over budgetpolis

  Uit cijfers van Vektis blijkt dat de budgetpolis wint aan populariteit. In 2015 kiest 7% van de verzekerden voor zo’n goedkope polis, tegenover 4% vorig jaar. De lage premie is voor velen aantrekkelijk »

 • Aon: Politiek risico neemt toe door lage olieprijs

  De gedaalde olieprijs zorgt in opkomende landen voor steeds meer politieke druk op het bedrijfsleven. Olieproducerende landen te maken krijgen met financiële problemen, waardoor politieke risico’s toenemen »