Deloitte: overheid moet vpb en loonbelasting aanpakken

7 mei 2012 Consultancy.nl

Als de overheid de economie wil stimuleren, zou er gekeken moeten worden naar de vennootschaps-belasting (vpb) en loonbelasting. Deze belastingen hebben volgens CxO's de hoogste impact op winstgevendheid en de cashflow. Daartegenover zijn CxO' veel minder positief over stimulerings-maatregelen op het gebied van innovatie. Dit blijkt uit de meest recente CFO Survey van Deloitte.

De CFO's is gevraagd naar de impact van belastingen op hun cashflow. De fiscale maatregelen zoals verliescompensatie, maar ook fiscale incentives op het gebied van arbeidskosten hebben volgens de CFO hoge (48%) tot zeer hoge (36%) impact op de cash flow. "We constateren uit het onderzoek dat bedrijven fiscale stimulansen zeer goed kunnen gebruiken om in deze crisistijden de bedrijfsresultaten op peil te houden.

Het merendeel van de CFO's ziet mogelijkheden in fiscale incentives", aldus Stephen Brunner, partner bij het adviesbureau. "De meeste kansen worden gezien in incentives die samenhangen met de loonbelasting. Hieruit kan je concluderen dat de last die het bedrijfsleven draagt voor arbeid hoog is en als drukkend op het resultaat wordt ervaren. Als het aannemen van personeel aantrekkelijker wordt gemaakt, kunnen ondernemingen weer inzetten op groei. Daarnaast zou de verruiming van de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting een goede stimulans zijn. Hierdoor kunnen bedrijven ervoor zorgen dat over toekomstige winsten minder belasting wordt betaald. De oude regeling wordt als zeer effectief gezien."

Innovatie
De maatregelen ter stimulering van innovatie worden door ruim de helft van de CFO's (55%) als niet effectief bestempeld. "Voor wat betreft het stimuleren van innovatie is het krachtiger om ook hier de kant van kostenstimuleringen op te gaan", zegt Brunner hierover.

Consultancy Nieuws

 • 30 adviesbureaus genomineerd voor MCA Awards 2015

  De MCA, het representatieve orgaan voor management adviesbureaus in de UK, heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de MCA Awards. In totaal zijn 30 verschillende adviesbureaus genomineerd »

 • Top 10 bedrijfsopvolging consultants in Singapore

  Hay Group, Mercer, Towers Watson en McKinsey behoren tot de top 10 van bedrijfsopvolging consultants voor HR- en C-suite professionals in Azië, blijkt uit een ranking van Human Resources magazine »

Deloitte Nieuws

 • Football Money League: De 20 rijkste voetbalclubs

  Real Madrid is voor de tiende keer op rij de rijkste voetbalclub ter wereld, blijkt uit een rapport van Deloitte. Met acht van de twintig voetbalclubs in de top 20 behoudt de Engelse Premier League zijn dominantie positie »

 • 16 consultancybureaus partner van World Economic Forum

  Vandaag gaat het jaarlijkse World Economic Forum (WF) van start. Voor adviesorganisaties misschien wel het hoogst haalbare en meest prestigieuze podium. 16 bureaus mogen bijdragen aan de wereldwijde top »