EY: Beursgang van Ziggo grootste IPO van Q1 2012

3 april 2012 Consultancy.nl

De beursgang van kabelbedrijf Ziggo, dat circa U$1 miljard opbracht, was wereldwijd de grootste IPO van Q1 2012. Dat concludeert Ernst & Young in haar meest recente ‘Global IPO Update’.

Uit het rapport van het Big Four kantoor blijkt dat het aantal beursintroducties zich bevindt op het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2009. In Q1 2012 is met een totaal van 157 deals slechts $14,3 miljard opgehaald – 69% minder vergeleken met de $46,6 miljard (in 296 deals) in dezelfde periode vorig jaar. En de gemiddelde transactiewaarde is afgenomen van $157 miljoen in het eerste kwartaal van 2011 tot $91 miljoen nu – een daling van 42%.

Aanhoudende volatiliteit op de Europese markten in 2012
In het eerste kwartaal van 2012 werd er op de Europese effectenbeurzen door in totaal 24 beursgangen $2,5 miljard opgehaald (18% van het totaalbedrag dit kwartaal wereldwijd). Dit is mede te danken aan twee van de grootste IPO’s dit kwartaal: de Nederlandse kabelexploitant Ziggo, die bij de introductie aan NYSE Euronext Amsterdam goed was voor €925 miljoen (7,4 % van het wereldwijde aangetrokken kapitaal) voor een freefloat van 25% inclusief de uitoefening van de overtoewijzingsoptie, en de Zwitserse groep voor zakelijke dienstverlening DKSH Holding Ltd aan de Swiss Exchange die goed was voor $897 miljoen. De beursgang van Ziggo is de grootste beursgang op de NYSE Euronext Amsterdam sinds november 2009. Toen haalde de Delta Lloyd Groep een bedrag van €1 miljard op voor circa 38% van de aandelen. “De grootste transactie van dit kwartaal laat zien dat het vertrouwen in de kapitaalmarkten gedurende 2012 is toegenomen,” aldus René Coenradie, partner bij Ernst & Young en verantwoordelijk voor het IPO Center of Excellence.

2012: trage start voor de Aziatische beurzen
Ondanks de moeizame start van het jaar zijn Hongkong, Shenzhen en Sjanghai weer terug in de wereldwijde top 5 van beurzen gemeten naar geworven kapitaal. Aziatische beurzen waren goed voor 84 succesvolle transacties ter waarde van $6,7 miljard. Dit vertegenwoordigde 47% van al het kapitaal dat met beursintroducties wereldwijd in het eerste kwartaal van 2012 werd opgehaald. Van de twintig grootste beursintroducties dit kwartaal vonden er acht plaats op een beurs in Azië. Desalniettemin is in Azië het verworven kapitaal sterk teruggevallen, en wel met 74% vergeleken met het eerste kwartaal van 2011 (toen 155 deals nog $25,9 miljard opleverden). De grootste beursgang in Azië in het eerste kwartaal was de notering van China Communications Construction Co op de beurs van Sjanghai. René Coenradie: “China – inclusief Hongkong – blijft een aantrekkelijke bestemming voor ondernemingen in ontwikkelde markten voor consumentenproducten, industriële sectoren (bijv. infrastructuur), materialen (bijv. metaal en mijnbouw) en technologie. Nu bovendien ook de beurs van Sjanghai in de nabije toekomst geheel wordt opengesteld voor beleggers, kun je ervan op aan dat het aantal bedrijven dat hier een notering aanvraagt sterk zal toenemen.”

VS: Technologiebedrijven nemen het voortouw
De Amerikaanse IPO-markt wordt nog altijd aangevoerd door bedrijven in de technologiesector. Van de 32 beursintroducties op de Amerikaanse effectenbeurzen voor in totaal U$4,8 miljard (34% van de totale wereldwijde opbrengst van IPO’s) ging het in 11 gevallen ($1,1 miljard) om een technologiebedrijf. Dit wijst erop dat de VS steeds afhankelijker wordt van de producten en diensten van technologische ondernemingen. René Coenradie: “De gemiddelde marktwaarde van Amerikaanse technologiebedrijven ten tijde van hun beursgang lag tweemaal zo hoog als de gemiddelde marktwaarde in andere sectoren. De beursintroductie van technologiebedrijven blijft erg interessant voor beleggers, die actief op zoek zijn naar geschikte beleggingsopties. Onder deze omstandigheden mogen we ervan uitgaan dat steeds meer grote technologiebedrijven in eigen land of in het buitenland naar de beurs zullen gaan. Een ander interessant punt is dat deze technologiebedrijven vaak een kleiner percentage van hun aandelen (veelal 10% tot 15%) naar de beurs brengen. De verwachting is dat bedrijven in andere sectoren in 2012 ook deze strategie zullen volgen. In februari 2012 ging het van origine Tsjechische, maar thans in Amsterdam gevestigde, AVG Technologies (internet beveiligingssoftware) naar de Amerikaanse beurs voor $128 miljoen voor circa 15% van de aandelen.”

Consultancy Nieuws

 • OC&C verhuist naar De Nieuwe Boompjes, Rotterdam

  OC&C Strategy Consultants verhuist over enkele maanden van kantoor binnen Rotterdam. Het strategie adviesbureau zal het voormalige pand van De Nederlandsche Bank betrekken aan De Boompjes 250 in Rotterdam »

 • Schaekel & Partners en LTP gaan samenwerking aan

  HRM bureau LTP en interimbureau Schaekel & Partners hebben de handen ineen geslagen. Als onderdeel van de deal zal LTP zijn assessment tools integreren binnen het ‘Future Fit Programma’ van Schaekel & Partners »

EY Nieuws

 • 4 bureaus dragen bij aan Strategic Workforce Seminar

  Op 28 en 29 mei vindt de tweede editie plaats van het jaarlijkse Strategic Workforce Planning & Talent Analytics Seminar. Vier bureaus hebben zich aan het event verbonden: Hay Group, Mercer, EY en Bright & Company »

 • Zeven ICT adviesbureaus winnen SAP Pinnacle Award

  De ICT adviespraktijken van Accenture, Atos, Capgemini, Deloitte, EY, IBM en Tata Consultancy Services zijn door SAP beloond voor hun bijdrages aan succesvolle SAP-implementaties en innovatie binnen het ERP-domein »